Merre tovább Juventus? – BAUMSTARK TIBOR

Merre tovább Juventus?

Baumstark Tibor gondolatai

Ilyen kezdés után teljesen értelmetlennek és indokolatlannak tűnhet a kérdés, hiszen a torinói sztárcsapat Allegri irányítása alatt még egyszer sem tűnt ennyire erősnek a szezon ennyire korai szakaszában. Szóval a kézenfekvő válasz akár az is lehetne: irány a triplete, azaz a bajnoki cím, a kupagyőzelem és a Bajnokok Ligája elsőség. De a kérdés nem erre vonatkozik.

Sokkal inkább a klub távlati céljaira azok után, hogy távozott a főépítész, Giuseppe Marotta. A Juventus-ügyvezető 2010 óta formálta a csapatot, ő teremtette meg az alapjait a jelenlegi, (Olaszországban) verhetetlen együttes kialakításának. Amikor 2010-ben megérkezett a Sampdoriától – amelyet előtte szintén a Bajnokok Ligájába vezetett -, mindjárt munkához látott: 14 új játékost igazolt, köztük mások mellett Andrea Barzaglit és Leonardo Bonuccit, akiket nem mellesleg diszkontáron szerzett meg. De ez csak a kezdet volt, később Andrea Pirlo, Paul Pogba, Carlos Tevez, Arturo Vidal, Paulo Dybala és Miralem Pjanic (a felsorolást még sokáig folytathatnám) is egyértelműen azt igazolta, a klubnál rendkívül okos építkezés folyik. Az első edzői választása, Luigi Del Neri még nem bizonyult telitalálatnak, de később már ezen a téren sem tudott hibázni. Antonio Conte vezette vissza a legmagasabb szintre a Juvét, Massimiliano Allegrivel pedig további lépcsőfokokat mászott meg.

Túlzás lenne persze egy embernek tulajdonítani az elmúlt nyolc év sikereit, hiszen ezekhez sok egyéb tényező kellett, a klub biztos financiális háttere, az új stadion, illetve talán a szerencse is fontos szerepet játszott a gárda felemelkedésében és példátlan sorozatában. Az azonban bizonyos, hogy ebben a dicsőséges fejezetben Marotta nevét csupa nagybetűvel szedik majd a történelemkönyvek.

Az igazgató nem önszántából távozik, Andrea Agnelli elnökkel nem tudta rendezni nézetkülönbségeit, ami elsőre egyértelműen rossz hírnek tűnik a Juventus-szurkolók számára. Ám van ennél rosszabb is: Marotta nem tervezi a visszavonulását. Folytatja a munkát, várhatóan a Juve valamelyik riválisánál, még az is előfordulhat, hogy az egyik olaszországi ellenfélnél köt ki…

Hogy merre halad tovább a Juventus, egyelőre még csak találgatni lehet, de az bizton kijelenthető, hogy egy korszak lezárult az olasz rekordbajnoknál.

Copyright @ Baumstark Tibor 2018.

2018-10-02T08:06:45+00:00