LO SPOGLIATOIO – Piątek

Piątek – Lengyelország új mesterlövésze

LO SPOGLIATOIO – Cserháti Zoltán rovata

 

Még csak a szezon negyede telt el, máris megvan az idény egyik nagy felfedezettje a Serie A-ban. Ha nem a legnagyobb. A Genoa újdonsült kilencese, Krzysztof Piątek tíz forduló után – kilenc meccsen – már kilenc gólnál jár a bajnokságban, mindent összevetve pedig 13 találatnál tart.

 

Összehasonlításképp: a legutóbbi négy szezonból háromban nem volt ilyen eredményes játékosa a Genoának. Nem kilenc forduló után, hanem az egész szezonban.  Leonardo Pavoletti 15 találatig jutott 2015–2016-ban, az előző idényben pedig Gianluca Lapadula jegyezte a legtöbb gólt Genova piros-kék felében, szám szerint hatot…

Gabriel Omar Batistuta olasz élvonalbeli bemutatkozása óta nem volt olyan, hogy egy játékos az első hét meccsén beköszönjön az ellenfeleknek. Az még az 1994–1995-ös szezonban volt, Piątek pont ekkor, 1995-ben született.

A góllövőlista jelenlegi vezetője a sziléziai kisvárosban, Dzierżoniówban született 23 éve.

Szülővárosa negyedik ligás csapatából kitűnve 18 évesen került az élvonalbeli Zagłębie Lubinhoz. A Lubin  ugyan egy szezonra kiesett a másodosztályba, ám ez jól jött a támadónak: még nem volt 20 éves, amikor már állandó szereplőnek számított a gárdában, és nyolc góllal segítette az azonnali visszajutáshoz.

Bő három lubini szezon után a Cracoviához vezetett az útja, amely a kiesés elleni harcban még inkább rá volt szorulva a góljaira, és a fiatal támadó nem okozott csalódást a krakkóiaknál: két szezon alatt 63 mérkőzésen 32 gólt termelt a csapatban. Ebből a legutóbbi idényben 21-et, ezzel az egész Ekstraklasa harmadik legeredményesebb támadója lett, és a legjobb lengyel, ami már országhatáron túl is felkeltette a figyelmet. A Genoa lecsapott rá 4 millió euróért.

 

Genovában egészen parádésan indult az olaszországi pályafutása: a rossoblu mind a kilenc meccsén pályára lépett eddig, és a Juventus valamint az Udinese ellenit leszámítva mindegyiken betalált, a Sassuolo és a Frosinone ellen duplázott.

A Genoa eddigi 15 bajnoki góljából 9-et vállalt, a Lecce elleni kupameccsen pedig a mesternégyesével győzött 4–0-ra az együttes. Enrico Preziosi, a Genoa elnökének telefonja már most rengeteget csörög a támadó miatt, és a kérők jövő nyáron már nem feltétlenül genovai mezben vizionálják a csatárt: a klubvezető elejtett mondata szerint „sztratoszférai” magasságokba csapott az érdeklődés, és a hírek szerint az „aukció” még teljesen nyílt.

Eközben a lengyel válogatott nyári, szűkített világbajnoki keretéből még kihagyott Piątek – aki így a szezon vége után Dubaiban múlatta az időt – szeptemberben bemutatkozott a nemzeti tizenegyben.

Sőt, első kezdőcsapatba kerülése alkalmából, az októberi Portugália elleni Nemzetek Ligája-meccsen megszerezte az első gólját, stílszerűen fejjel. Ez nem meglepő, hiszen olaszországi góljainak mintegy harmadát is fejjel szerezte – a többit pedig 16-oson belüli remek helyzetkihasználásnak hála –, fejjátékban már most a Serie A legjobbjai közé tartozik, meccsenként 1,8-szor próbálkozik bevenni a kaput fejjel, ilyen számot csak Edin Dzeko produkál még a ligában. Genovát máris meghódította, Lengyelországban pedig Robert Lewandowski utódjaként emlegetik.

Az előző szezonban biztos voltam benne, hogy egy jobb bajnokságba kell szerződnöm. Most viszont még csak két és fél hónapja vagyok itt, és nem tudom, hogy hat hónap múlva hol leszek” – mondta kissé zavarodottan a mesterlövész, akinek szezonrajtja után a klubnál október elején tartottak egy külön neki dedikált Piątek-napot, akkora volt a felhajtás körülötte.

 

A westernes jelző egyébként különös gólöröme miatt is megilleti: góljai után két kezét keresztbe téve rendre pisztolylövést imitál.

Bár most elképesztő a felfordulás körülötte, az is világos, hogy a lengyelnek van még miben fejlődnie, sőt kell is, hiszen a passzjátéka meglehetősen gyatra, a Serie A szintjén mindenféleképpen. Ugyan összjátékban is a csapat hasznára lehet, a 69,5 százalékos passzolási hatékonysága a kapusok szintje felé tendál (Samir Handanovicé például jobb ennél), ebben a szegmensben tehát mindenképp előre kell lépnie, ha azt szeretné, hogy a liga legnagyobbjai között emlegessék számon.

Mint például Cristiano Ronaldo mellett, akit maga minden idők legjobbjaként tart számon. „Ronaldo jelenleg a világ legjobb játékosa. A szememben a legnagyobb a történelemben” – mondta a Juventus elleni meccs előtt a csatár, majd a találkozó után „Köszönöm, Király!” szöveggel posztolta a megszerzett CR7-es mezt.
De ki gondolta egyáltalán fél éve, hogy ennek hírértéke lesz 2018 novemberében ?

Copyright @ CSERHÁTI ZOLTÁN Szabadúszó újságíró. 2007-től 2016-ig dolgozott a Nemzeti Sport Online-nál, jelenleg családi vállalkozásban végzett munkája mellett szabadúszóként – korábbi állomáshelyén is fel-felbukkanva – ír sportcikkeket. Elsősorban nemzetközi labdarúgásban és kézilabdában „utazik”, e szerepkörben alkalmanként szerepelt televíziós szakértőként is a DigiSport, illetve a SportKlub műsoraiban.

 

2018-10-30T04:18:09+00:00