BUFFON – SZAKMAI SZEMMEL

Az alábbi szakvélemény egy részlet a “Buffon – Több mint gyôztes” címū könyvbōl az INVERZ MÉDIA kizárólagos engedélyével

A megszállott üldöző…

Kéri András Dániel az olasz futball szakértője, újságíró, elemző, A Calcio titka című szakkönyv szerzője.

„Ha az ember végigtekint Buffon pályafutásán, és felteszi magában a kérdést, vajon hány alkalommal tapasztaltuk, hogy Buffon aláfut a labdának, hogy vonalkapus, hogy egy kulcspillanatban megtorpant volna, a válasz, hogy ez csupán elvétve fordult elő. Szakmai oldalról elemezve Buffon helyezkedési érzéke átlagon felüli, ami egész pályafutása során segíti őt: szinte mindig a megfelelő helyen tartózkodik, hogy sose veszítse szem elől a labdát. Nehéz meglepni, szinte sosem lép ki vagy hátrál feleslegesen. Tökéletes ütemben ront ki a labdatartó ellenfelére, ilyenkor ritkán hibázik. Biztos kézzel hárít, visszatérő gerincsérülései sem hátráltatják a vetődéseknél. Már parmai bemutatkozása évében elterjedt róla, hogy nehéz kicselezni, »leültetni« mert az ellenfél lábai közé vetődik.”

A szakíró szerint Buffon egyik fontos pozitív tulajdonsága a bátorsága. „Kivárja az ellenfél lövését, mindennemű elmozgás nélkül. Bátorsága az ellenfél támadóival szemben és az, hogy érzi, mikor kell a megfelelő pillanatban közbeavatkozni az egyes játékhelyzetekben, emeli őt a kollégái fölé. Nem »ugrik be« a cseleknek, talpon marad egészen az utolsó pillanatig, és csak akkor vetődik, amikor biztos abban, hogy a labdát megkaparintja. Fizikai adottságának és a fentebb említett tulajdonságának köszönhetően képes elzárni a támadók elől a kapu szabad területeit. A labdát támadja, ez a bátorság, ez a proaktív magatartás és taktikai jellemvonás volt az, amivel forradalmasította a kapus szerepét a futballban, és egyre több követőre lelt.

Kéri rávilágított arra, hogy Buffon miért tudta ennyire kitolni sikeres karrierjét. „Maximalista szemléletének köszönheti, hogy pályafutása alkonyán még mindig top együttesben védhet. Bár idővel lelassult, valamint fizikálisan már nem terhelhető ugyanúgy, mint fiatalkorában, a tapasztalatának köszönhetően idővel bizonyos szempontok alapján jobbá vált, mint húszas éveiben. Intelligens játékos, aki korosodva felismerte: már nem képes olyan szinten kivitelezni az egyes gyakorlatokat, mint tette azt fiatalon. Alázatos magatartással azonban képes volt tapasztalatát felhasználva előre felkészülni a pályán várható egyes játékhelyzetekre, és helyezkedési érzékét, ha lehet, még inkább kamatoztatni, hogy leplezhesse és kompenzálhassa fizikai lemaradásait fiatalabb kollégáival szemben. Már kevésbé robbanékony és agresszív, a magas labdák pedig sosem voltak a kedvencei. Több dologban azonban nem csupán jobb a mezőny többi tagjánál, de példát is mutat: mentális erejét, éleslátását, felkészültségét, összeszedettségét és reflexeit csodálja minden szakmabeli.”

A szakember szerint a Bajnokok Ligája trófea megszállott üldözőjeként motivációja semmit sem változott az elmúlt években.

„A tapasztalatából adódó kiemelkedő játékolvasása és intelligenciája segíti a megelőző szerelések alkalmazásában és a megfelelő helyezkedésben. Buffon emberi értékei visszaköszönnek pályafutása vége felé, amikor egyre többször hibázik, majd képes újra és újra felépítenie saját magát és a szaporodó hibáit, hiányosságait kompenzálni. A legapróbb részletekig fokuszál azon területekre, amelyekben kiemelkedőt tud nyújtani. Feltűnően nagy hangsúlyt fektetett a Conte-érában a lábbal történő technikai megoldások csiszolására. Egyérintős passzai, átadásai ma pontosabbak, mint bármikor korábban. Újabb és újabb motivációt fedez fel magában, amely tartalék energiákat mozgósít benne, és Párizsba igazolása is azt vetíti előre: még reménykedik a BL-győzelem elérésében.”

Kéri a nemzetközi szaksajtóban Buffonnal kapcsolatban rendre megfogalmazott félrevezető állítást cáfolt meg. „Buffon legnagyobb hiányosságaként általában azt róják fel, hogy kevés büntetőt hárított pályafutása során. 1998-ban ő az első kapus, aki kivédi a brazil Ronaldo tizenegyesét a Serie A-ban. A 2002-es vb-n az ecuadori Moreno bíró által elvezetett mérkőzés elején kifogja Ahn büntetőjét, 2003-ban kiélezett pillanatban Figo 11-esét védi a Bajnokok Ligája elődöntőjében, hozzásegítve a Juventust a döntőhöz. Manchesterben a Milan ellen két tizenegyest is hárít. 2008 júniusában Mutu büntetőjét szó szerint kézzel-lábbal, óriási bravúrral hárítja, és tartja életben az olaszok továbbjutási esélyeit az Európa-bajnokságon.

2016-ban a Juventus BL-döntőig tartó menetelése során Lyonban véd tizenegyest döntetlen állásnál, és még sorolhatnám. Egy biztos: Buffon mindig ott van, ahol kell. Lev Jasin és Dino Zoff nyomdokaiba lépett, és nem csupán felnőtt e kivételes kapuslegendák szintjére, de bizonyos erényei meg is haladják a neves kollégák kvalitásait.”

Copyright @ Kéri András Dániel
Copyright @ INVERZ MÉDIA
Fotók: 123rf.com

2019-02-03T10:36:13+00:00